Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Dealul Dorului, crama
Da, cu dor te lasă – și cu JIND. Cu DOR de EL – și cu JIND asameni. După o sticlă ar mai merge o sticlă. Iar după un pahar, ar merge un alt pahar. Un al doilea – sau un alt treilea. Te lasă și cu ALEAN. Privind, gânditor, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Chipsurile și utilizarea lor

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

DOZAREA CHIPSURILOR
Aparent, este greu de găsit o definiție unanim agreată a chipsurilor. Ne grăbim și să adăugăm: asta, poate, numai aparent…Am putea spune, cu o expresie sugestivă, că o posibilă definiție metaforică, plină de plasticitate, dar fiind, totdată, exactă, ar putea spuna în felul următor: că chipsurile pentru vin reprezintă adevărata democratizare a baricului.
Chipsurile, în mod paradoxal, reprezintă inversarea procesului natural – și vechi aproape de când lumea – de învechire în baric.
Numai că, dacă învechirea în baric presupune punea vinului în butoiul de stejar, de data aceasta este ca și cum butoiul de stejar ar fi fost pus în vin, presărat și mărunțit, dar cu efecte oarecum similare.
Numai că avantajele ar fi că procesul suferă un efect de accelerare – și chiar de intensificare.

DOZAREA-CHIPSURILOR-1

CHIPSURILE sunt un produs, care de regulă, poate fi disponibil și sub forma de așchii sau pudra.
Unii recomandă utilizarea chipsurilor numai pentru procesul de maturare, în timp ce așchiile și pudra pot fi aplicate atât în timpul procesului (amplu) de vinificare – cât și, deopotrivă, în timpul etapei de maturare.

Caracteristici ale procesului de dozare
În general, dozarea este ușoară și viteza de chipsare este prezentă și vizibilă în timp scurt. Am putea afirma chiar că este notabilă în doar câteva săptămâni, ceea ce nu se dovedește un răstimp foarte îndelungat.
Ar părea poate inutil să spunem că dozarea determină gustul.
Dozarea – de dorit adecvată – determină, în mod fundamental, și culoarea.

Rolul însemnat al taninilor
Taninii produsului se adaugă schemei taninice de ansamblu a vinurilor.
Ei, taninii îmbunătățesc structura și complexitatea, în timp ce eliberarea polizaharidelor creează o senzație plăcută de dulceață.
Am putea spune că taninii sunt inima vinurilor.
Chipsurile introduse în diverse licori influențează și culoarea băuturilor. În special în distilate ele grăbesc/accelerează închiderea culorii, funcție de timpul în care stau în recipientul propriu-zis. Dar, despre distilate, vom mai vorbi în ediția următoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation