Un nou aliment foarte consumat la noi în țară va fi scos de la vânzare. Aflați în articolul de azi care este acesta!
Un proiect de lege al senatorului USR Adrian Wiener a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi vorbește despre noi schimbări în industria alimentară. Cu precădere ne referim la margarina, chipsurile, produsele semipreparate sau popcornul la microunde sunt produse care ar putea fi supuse unor restricții.
În acest fel se dorește reducerea consumului de acizi graşi trans sau “grăsimi rele”.
Wiener a postat pe Facebook: România este una dintre ţările europene cu cel mai mare consum de acest tip de grăsimi.
„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni.
Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans. Iată că acum totuși Camera Deputaților a decis, ca pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate și va fi promulgată de președintele Iohanis.
Este un pas uriaș spre civilizație alimentară, e un început foarte bun. Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere”, a scris senatorul, pe reţeaua de socializare.
- De când se va aplica noua lege
Acesta ar putea să se aplice de la 1 aprilie 2021, iar principalul scop este scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei cu boli cardiovasculare.
În același timp, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se vor oganiza pentru a controla modul în care sunt vândute pe piață.
- De ce nu trebuie consumați acizii graşi trans
Acizii trans sunt tipuri de grăsimi utilizate în produse semipreparate, unele produse de panificaţie, margarină, dulciuri, sosuri, chipsuri şi popcorn pentru microunde. Posibile efecte: diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare, Alzeimer, infertilitate.
În Europa 3 țări au fost împotriva lor și au adoptat legea aceasta:
- Austria,
- Danemarca
- şi Ungaria.
Recent Comments