Un numar de persoane din ce in ce mai mare se imbolnavesc de cancer, indiferent ca este vorba de cel de plămâni, sân, stomac, colon sau col uterin. Printre cauze se numara si lipsa controalelor periodice la medic. Din acest motiv, majoritatea pacientilor afla de diagnostica abia atunci cand este prea tarziu, pentru a fi vindecata boala.
“Cancerul este o boală destul de imprevizibilă. Ceea ce știm cu siguranță este că un diagnostic timpuriu crește șansa la viață: în cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supraviețuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, ne declara medicul oncolog turc Ozlem Er.
Datorita majorarii numarului de oameni care ajung la o varsta inaintata, proportional, numarul de cazuri de maligne a crescut. Totusi, nu asta ar fi problema daca ar exista un stil de viata sanatos:
“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovați pentru cealaltă jumătate. Așa că un stil de viață sănătos scade riscul apariției cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului și scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exercițiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute și o dietă echilibrată cu fructe și legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viață și alimentația. Bineînțeles, nu trebuie să neglijăm nici protecția solară”, recomandă oncologul Ozlem Er.
Totodata, cei care stiu ca rudele lor au avut probleme cu cancerul, atunci ar trebui sa fie pe picior de alerta. Daca mergeti cel putin o data sau de cateva ori la medic, in fiecare an, atunci aveti mai multe sanse sa depistati boala din timp si sa o puteti vindeca:
“Dacă știm că există un istoric de boală, testăm pacientul pentru mutații genetice și, dacă rezultatul este pozitiv, atunci vom testa și ceilalți membri ai familiei. În cazul în care vreți să stabiliți riscul de cancer, fără să cunoașteți istoricul familiei, vă puteți adresa medicului care vă va testa în funcție de vârstă și de categoria de risc în care vă încadrați” , ne mai spune oncologul.
In prezent, clinicile oncologice dintre cele mai mari le dau pacienților acces la echipe medicale cu experiență, investigații serioase folosind aparatura moderna, ultima tehnologie la radioterapie și tratamente noi si eficiente ca imunoterapia.
“Cancerul de sân și cel testicular răspund cel mai bine la acest tratament, chiar dacă diagnosticul este unul târziu. Chiar și în cazul cancerului pancreatic, care este unul dintre cele mai dificile, avem posibilitatea de a trata pacienții. Există întotdeauna ceva ce putem face după un diagnostic de cancer. Desigur, nu putem garanta succesul, dar putem mări durata de viață și calitatea ei”, mai anunta dr. Ozlem Er.
Recent Comments