Daca mergi in fiecare zi cam 8.900 de paşi aceasta practica ar contribui la evitarea declinului cognitiv şi a pierderii ţesutului cerebral cauzate de boala Alzheimer, conform unui studiu recent preluat in urma cu cateva zile de Press Association.
Analiza incearca sa dovedeasca ca scaderea factorilor de risc vascular precum fumatul, nivelul ridicat de colesterol şi obezitatea ar putea contribui la scaderea riscului de a dezvolta Alzheimer sau de a reduce avansarea ei.
Publicat în JAMA Neurology, studiul incearca sa dovedeasca ca anumite metode mai putin folosite, cum ar fi activitatea fizică sau factorii de risc vascular, ar putea ajuta la evitarea/incetinirea dezvoltarii acestei maladii.
„Efectele benefice au fost constatate chiar la niveluri modeste de activitate fizică, dar cele mai semnificative au fost remarcate la aproximativ 8.900 de paşi, ceva mai puţin decât cei 10.000 pe care mulţi dintre noi se străduiesc să-i realizeze zilnic”, a spus Reisa Sperling, coautoarea studiului, directoarea Centrului pentru cercetare şi tratament a bolii Alzheimer.
Studiul a fost realizat de cei de la Harvard Ageing Brain Study, la spitalul din Massachusetts, unde a fost urmarita activitatea fizică a participanţilor – 182 de vârstnici cu vârsta medie 73,4 ani, printre care au fost şi persoane cu un grad ridicat de beta-amiloid, o proteină care ar avea legatura cu boala Alzheimer – si analizati de specialişti ca avand un risc ridicat de declin cognitiv.
Cercetătorii au realizat acest lucru folosind pedometre montate la nivelul şoldului care înregistrau numărul de paşi parcurşi în timpul zilei.
Oamenii de ştiinţă sustin ca activitate fizică mai intensa poate conduce la o scaderea declinului cognitiv şi pierderile de materie cenuşie.
„Una dintre cele mai uimitoare descoperiri în urma studiului nostru a fost că activitatea fizică nu pare să aibă doar efecte pozitive în încetinirea ritmului de declin cognitiv, ci şi în încetinirea ratei de pierdere a ţesutului cerebral de-a lungul timpului la persoanele care deţin un grad ridicat de beta-amiloid la nivelul creierului”.
Recent Comments