Nu v-ati pus nicidoata intrebarea: mananc sau nu bine? mananc destul? Si daca da, atunci trebuie cu siguranta sa va fi intrebat singuri si ce ar trebui sa mancati, nu? Pai normal asta spune ceva despre voi: ca sunteti niste oameni iubitori de sanatate si sport. Atunci ati venit in locul potrivit, pentru ca in acest articol va vom raspunde la aceasta intrebare. De ce este asa important, pai pentru ca natura ne ofera atatea lucruri de mancat si trebuie sa stim sa fim cat mai selectivi, pentru ca altfel putem ajunge sa ne intoxicam corpul singuri, de pilda prin a alege bucata de ciuperca gresita, dar ce bine ca acum lucrurile sunt mult mai usoare acum! (bine ca au murit aia in locul nostru! glumesc, desigur).
Michael Pollan, autorul cartii “Dilema omnivorului”, a reusit sa clarifice aceasta problema, in primul rand prin a-si imparti cartea in trei mai capitole, ca sa le spunem asa, in care fiecare vorbeste despre una lanturile trofice care ne sprijina: mancarea industrializata, mancarea alternativa sau „organica“ si alimentele pe care oamenii si le procura singuri, din vanat, cules si gradinarit. De-a lungul cartii, autorul reuseste intr-un mod grijuliu si profesionalist de a descrie fiecare dintre acestea, incepand cu pamantul si sfarsind cu prepararea mesei, accentuand de fiecare ideea ca este foarte important sa conservam in acelasi timp si speciile de la care ne luam hrana. La sfarsitul fiecarui captiol, el vorbeste despre cum se asaza la o masa de la McDonald’s, acasa cu familia, la o cina cu alimente de la Whole Foods, si la o revolutionara ferma „transorganica“ din Virginia.
De asemenea, el ne spune si cum sa selectam aceste alimente si care sunt cele mai importante pentru corpul nostru, precum si ce ar fi bine si ce nu ar fi bine sa mancam pentru ca, in definitiv, sa ramanem sanatosi!
Cateva reviewuri despre carte:
Dilema omnivorului este o invitatie adresata tuturor de a gandi in profunzime ramificatiile morale ale deprinderilor noastre culinare actuale. Pollan intreprinde un pelerinaj de-a lungul lanturilor trofice moderne, stabilind standarde pentru alimentatia etica. – The New Yorker
Cartea lui Pollan este un manifest al consumatorului de alimente si atinge o mare varietate de subiecte, de la modelele si tabuurile alimentare pana la modul in care evitam nu doar animalitatea hranei noastre, ci si propria animalitate. Autorul este atent la propriile emotii si ganduri, ca sa vada cum il afecteaza ceea ce face si ceea ce mananca, ca sa afle mai multe si sa explice ceea ce stie. Abordarea lui este impregnata de sinceritate si constiinta de sine. Cauza lui este justa, gandirea sa este limpede, iar scriitura sa este convingatoare. Aveti grija ce mancati! – The Washington Post
Alte articole pe aceeasi tema:
http://topbrands.com.ro/un-nou-thriller-istoric-de-la-rao-reduceri-de-primavara/
Recent Comments