Ce mai e nou in mediul de afaceri romanesc? Nimic nou aparent – ne arata un studiu al agentiei de rating si evaluare – Coface: fara concurenta puternica ca intodeauna, accentuarea discrepantei dintre cele doua mari categorii sociale (clasa bogatilor si clasa de jos), multe business-uri fara planuri concrete “in the long run” – ce sa mai vorbim, o dezvoltare mult prea lenta pentru a se sesiza o diferenta clara intre mediul de afaceri prezent si cel de acum 10 ani, dar poate cel mai rau este lipsa de inovatii in domeniu? Un mediu de afaceri nedezvoltat, in final.
“Caracterizat de o competitivitate scazuta, subtierea paturii de mijloc, accentuarea unui fenomen de polarizare si un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator”, ne arata studiul.
“Paradoxul consta in faptul ca Romania inregistreaza, prin comparatie cu evolutia altor tari din UE, cel mai agresiv fenomen al distrugerii creative, asociat in teoria economica de cele mai multe ori cu o regenere constructiva a mediului de afaceri, caracterizata de o capacitate ridicata de absorbtie a socurilor negative printr-o flexibilitate si ajustare foarte rapida. Practica ne contrazice: firmele romanesti progreseaza foarte lent (“cresc gradual pe scari”) si ajustarile negative sunt de cele mai multe ori dramatice (“scad rapid cu liftul”), fenomenul de “aterizare lenta” (“soft landing”) fiind foarte rar observat. Unul dintre principalele motive care explica diferenta dintre asteptarile teoretice si realitatea practica consta in lipsa unei strategii pe termen lung a firmelor romanesti. De cele mai multe ori, mentalitatea start-upurilor se rezuma la tatonarea unor idei de afaceri foarte generale, modest documentate, utilizand “banii altora” (datorii comerciale sau bancare,) ca principala sursa de finantare“, in acelasi timp ne atrage atentie Coface.
http://www.drinkfood.ro/2016/12/03/licitatia-de-craciun-art-is-freedom/
Recent Comments