Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Cercetătorii de la NASA au anunțat o nouă descoperire incredibilă cu privire la galaxia noastră: Calea Lactee. O nouă teorie elaborată de cercetători ar putea schimba foarte multe din ceea ce știm despre istoria universului în care trăim. Această teorie presupune că, în urmă cu aproximativ 3,5 milioane de ani, ...
Citește mai mult
Havana Club Romania
INDAGRA FOOD & CARNEXPO – Târgul internaţional pentru industria alimentară - are loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, în Pavilionul B2 al Centrului Expozițional ROMEXPO, fiind cel mai important eveniment dedicat industriei alimentare din România. Manifestarea se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizată de ...
Read More
corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
amo, liani, liani + ammos=love
AMO, LIANI Adică LIANI + AMMOS=LOVE! Ammouliani este dragoste la prima vedere. Pentru că n-ai cum să o urăști. Și chiar dacă ai putea-o urî, tot ar fi o disjuncție/di(c)hotomie imposibilă: iubire sau ură, o iubi-ură care, până la urmă, s-ar topi, cu totul, în iubire. Este o insulă bătrână, ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

AMMOULIANI: INSULA ZILEI DE MÂINE

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

O  insulă din Grecia, mai precis din peninsula Halkidiki, dar aflată la intrarea în Sfântul Munte Athos, este cea mai nouă – și îndrăznesc să spun – cea mai surprizătoare intrare din outcoming.

Ruși, sârbi, bulgari și români (re)constituie topul turiștilor care ajung la Ammouliani, dar – atenție – nu lipsesc și germanii, britanicii, francezii și alte nații.

Cu peste 1.000 de insule, Grecia își face concurență ea însăși, ei înseși. Sieși. O concurență acerbă. Se reinventeazăJ.

Închipuiți-vă că Ammouliani este una dintre cele o mie de destinații insulare grecești, ce-ar mai avea ea în plus să ne spună? Nu foarte multe, la prima vedere…și totuși? De ce Ammouliani? Nicăieri autenticitatea simplă nu este mai la ea acasă, împletită cu tradiția rustică, decât în Ammouliani.

Am asistat , pe insulă – și la întâmpinarea unei icoane, adusă tot din Athos, bineînțeles, cu o copleșitoare asistență: mai mult de jumătate din populația insulei ieșise să întâmpine arhetipul Fecioarei Maria.

Am putea să vă recităm, desigur, cifre, date, dar asta nu v-ar convinge să vedeți acel loc, modest ca o iesle a lui Hristos, din preajma Athosului. Modest, dar adevărat sută la sută. Adierea sacră a centrului spiritual se simte în toate.

În Ammouliani, nebunia turismului încă n-a ajuns/ și n-a reușit să modifice nimic. Acolo toți cei cinci-șase sute de locuitori îți sunt megieși. Costas, Nikitas, Spiru, Nikos, Kaithi, Eleni și ceilalți, cărora le dai binețe în SATUL UNIVERSAL. SATUL GLOBAL este locul unde te-ai născut și tu. În care stai de vorbă despre vreme, despre cele trei tipuri de măsline KALAMATA, despre pești, caracatițe, calamari și vinuri. La oricare tavernă, ROOST, GRIPOS sau la TO PAREAKI  TOU PINEZA, poți să stai cu o rețina în față, sau cu țipuro, sau cu un uzo – și să aștepți salata sau suvlakiurile/suslakiurile de rigoare. Cel mai variat meniu sunt peștii, căci, la origine, probabil că toți suntem pescari, iar grecii mai dintâi.

Plajele sunt, mai cu seamă, o încântare fără seamăn: nu-s deloc aglomerate. Pe ele, ca în LAGUNA ALBASTRĂ, poposesc fete minunate, cu caiace TRIBAL, în tribul lor fiind amestecați și băieți voinici. Vor petrece noaptea aici, în plină natură, la LAGUNA ALBASTRĂ, în pustietate, fiindcă așa au ales ei, echipa de caiaciști bulgari.

Dar și confortul este la el acasă în Ammouliani: la hotelurile AMMOULIANI și SUNRISE, unde am stat, cearceaful se schimbă o dată pe zi, iar confortul depășește trei stele înscrise la intrare. Ai până și TVR INTERNAȚIONAL, ca să afli tot ce se întâmplă în țară. Micul dejun este sobru, dar ofertant, cu ouă ochiuri, făcute scrob, dar și fierte, după voia sufletului, cafeaua grecească/și lăfăită în lapte, precum și o orchestră de produse de panificație, delicioase, tăvălite prin fardul domol al zahărului pudră. Astea nu te fac mai bogat, dar îți fac viața mai rumeioară și mai frumoasă. Eu, unul, personal, m-am scăldat în prăjiturele & pepene(feliat, galben/precum și roșu, aș putea să zic că am făcut o cură). Dar și vinurile grecești, ah, vinurile grecești, cum aș putea să le uit, cele tincturoase, de Creta, precum și cele albe, de nord, din care, parcă, bei ceață subțire ori, ehei, Muscaturile de Samos…cele care însoțesc o musaca, stau de strajă la fructe confesate/confiate ori escortează creveți cu ochi holbați la tine și tacticos rumeniți în unt sau dovlecei bine ciufuliți erotic în ulei zdravăn de măsline…Cu ce gust rămâi în gură, post-ammoulianic? Cu orez, lasciv întins, ca un crivat, sub textura molatic-galeșă a scoicilor, hmmm, yummy-yummy! Cu vârtejul de vin verziu, ușor crocant, care aduce a sauvignon blanc &, totdată, chardonnay, fără să fie nici una-nici alta, ci o magie de soi curat grecească. Aproape fiind (de-a pururi!) de Athos, nu strică să vezi ORAȘUL CERULUI/OURANOPOLIS și monasteriile, pline de misteriile timpului, de peste o mie și ceva de ani de când călugării, inclusiv români, se nevoiesc aici. Toate astea prinse în păstura clipei: montate în ochiul hexaedric al fagurelui, alcătuiesc un gust unicat. Cel de Ammouliani. Unic pe pământ. ET ÎN AMMOULIANI EGO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation