Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Dealul Dorului, crama
Da, cu dor te lasă – și cu JIND. Cu DOR de EL – și cu JIND asameni. După o sticlă ar mai merge o sticlă. Iar după un pahar, ar merge un alt pahar. Un al doilea – sau un alt treilea. Te lasă și cu ALEAN. Privind, gânditor, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

AMMOULIANI, GREECE. MAKING OFF

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

ammouliani, greece, grecia

Despre cum s-a inventat o desinație turistică – și ea chiar a prins, mai ales la publicul românesc, vă vom vorbi în următoarele rânduri. Este vorba de Ammouliani, Grecia. Peninsula Halkidiki. Un loc aflat în spațiul muntelui Athos. Acum, pot spune că o cunosc destul de bine. Și nu mint. De câțiva ani, acolo ajung. Știu că a fost o decizie inspirată a gazdelor noastre să se orienteze spre români și România. Turiștii noștri i-au răsplătit și îi vor răsplăti cu asupră de măsură.

Ammouliani nu a fost, de fapt, inventată de noi. Marea a inventat Ammouliani. Și insula cu același nume. Acum mă refer la destinația turistică. Este ca și cum ai amenaja șifonierul bunicilor pe post de locație primitoare. Da, dar aio ce promova…în primul rând, tradițiile. Tradițiile unui popor mai vechi de trei sau patru mii de ani. Folclorul grecesc. Cântecele. Tulburătoarea mare turcoaz, cu luciri înșelătoare, când albastră, de-ți ia piuitul, când verde-pastel. Sau neagră, dacă ne gândim la PLAJA CU NISIPUL NEGRU.

O ÎNCĂRCĂTURĂ PLINĂ CU ISTORIA LOCULUI

Și mai are ceva: este încărcată de ISTORIE. Mustește. Trage ISTORIA după sine, ai zice. Are tragism, ca și neamul grecesc, cât (se) cuprinde.

Tragism care se comunică și prin muzica grecească, cea de la TO PAREAKI TOU PINEZA. O mandolină care te face să jelești fără să știi prea bine ce jelești.

Și Ammouliani ce este? O insulă. Cu toate miturile specifice pământului înconjurat numai de mare. Care are deja, împrumutate, miturile mării.

SÂRBII AU PICAT DEJA PE LOCUL AL DOILEA 🙂

Un turist român remarca, la rândul său, că în 2017, când am venit prima oară pe insulă, majoritatea turiștilor la acea dată erau sârbi. Jumătate din mașinile urcate pe ferry cu destinația Ammouliani proveneau din Serbia. Și mai erau niscaiva bulgari. Acum, la șase ani distanță în timp, proporția s-a schimbat simțitor. Jumătate din mașinile îmbarcate spe portul de agrement din Ammouliani sunt, în prezent, românești. Sârbii vin abia pe locul al doilea. Bulgarii cad pe al treilea sau, cine știe, pe unul mai din spate, deși vecini sunt cu grecii – și fac trei ore de la granița din sud.

NICOLETA GĂLĂȚANU

Comments are closed.

Post Navigation