Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

merinde pentru suflet, carti distillate de citit
MICHAEL CONNELLY, CHIPUL DUR AL DESPĂRȚIRII SUSANALOPEz RUBIO, INTRAȚI ÎN EL ENCANTO STELIANȚURLEA, UN PLAN ATÂT DE BINE PUS LA PUNCT IOANA GRECEANU, NODURI, VERIGI ȘI RĂSUCIRI FLORINDUMITRESCU, DODII DAN-SILVIU BOERESCU, DIN LUMEA LUI MATACHEMĂCELARUL MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTĂ HENRI CHARLES PUECH, DESPRE GNOZĂ ȘI GNOSTICISM FRANz CUMONT, ASTROLOGIE ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
horticultura 70 de ani, usam
USAM La Aniversară: La mijlocul lunii octombrie 2018, la  București, un oraș din România (nu știu dacă îl știți sau măcar ați auzit de el) :) , dar mirific, a prins viață/adică a avut loc, (pre)cum zic comunicatele de presă, sărbătorirea a 70 de ani de excelență în educație și cercetare ...
Read More
AVINCIS
Drojdia de bere este unul dintre cele mai bune revitalizante şi daca este consumata cum trebuie si des, atunci acesta chiar poate incetini procesul de îmbătrînire. Mare atentie! Drojdia nu se consuma altfel decat sub forma de extracte în care produsul este inactivat. Acest articol este numai informativ! Un continut ...
Read More
MALTA TRAVEL
ammouliani, grecia, peninsula halkidiki, sfântul munte athos
O  insulă din Grecia, mai precis din peninsula Halkidiki, dar aflată la intrarea în Sfântul Munte Athos, este cea mai nouă – și îndrăznesc să spun – cea mai surprizătoare intrare din outcoming. Ruși, sârbi, bulgari și români (re)constituie topul turiștilor care ajung la Ammouliani, dar – atenție – nu ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

Suprataxarea băuturilor răcoritoare

Românii consuma cel mai multe băuturi răcoritoare îndulcite dintre toti europenii si efectele nocive nu intarzie sa apara: in acelasi timp, avem si cea mai mare incidenţă a diabetului din UE. Acuma, se cere suprataxarea acestora.

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt “diabetul” roamnilor, numai ganditi-va ca ne aflam pe locul I in Europa la incidenţa diabetului zaharat. Proporţia persoanelor adulte (cu vârste 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (adica cam 1.700.000 de persoane). Tot la capitolul alimentaţie nesănătoasa ocupam, de data aceasta, dar nu departe, locul al doilea in Europa, după Lituania, la moarte din cauza bolilor cardio-vasculare. Acuma se pregateste o noua lege care urmareste scaderea acestui consum.

Initiatorul este senatorului USR Adrian Wiener, care doreste suprataxarea acestor băuturi. Parlamentarul, care este medic, si-a expus argumentul cum ca exista deja tari care au aplicat aceasta lege si efectele s-au vazut imediat: consumul de asemenea bauturi a mers in JOS si, la fel, si in privinta incidenţei unor boli grave:

Este un instrument fiscal recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a contracara povara uriaşă a bolilor cardio-metabolice din lume. Este chiar şi o problemă de securitate naţională. Proiectul prevede accizarea în benzi fiscale, adică în funcţia de concentraţia de zaharuri. Pentru băuturile cu cea mai mare concentraţie, acciza poate ajunge la 20-25% din preţul de la raft. Va fi şi o bandă inferioară, cu acciză mai mică, pentru a stimula producătorii să folosească mai puţine zaharuri. Şi va mai fi o bandă fiscală de siguranţă, neaccizată, pentru băuturile cu mai puţin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Acum, cele mai uzuale băuturi răcoritoare din România conţin peste 100 de grame de zaharuri la un litru“, a explicat, pentru adevarul, senatorul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Judeţean Arad.

Alimentatia nesanatoasa a romanilor este o mare provocare si un mare RISC: „E vorba de o speranţă de viaţă a românilor cu 6 ani mai mică decât media europeană. Se moare gratuit, barbar şi absolut evitabil. De altfel, mortalitatea evitabilă în România este de 47%. Cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice în România este cel alimentar“, atrage atenţia Adrian Wiener. Totodata, tari precum Marea Britanie (2018), Franţa (2012), Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Irlanda, Mexic, Africa de Sud şi Australia sint tari care ori deja au aplicat aceasta lege, ori urmeaza sa o faca.

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat ca taxa este o idee foarte buna si ca e “binevenita”.

Totodata, profesorul Viorel Şerban, diabetolog şi nutriţionist, a mai mentionat ca introducerea unei taxe pentru băuturile dulci ar putea fi o idee foarte buna: „În primul rând contează educaţia. Să creşti un pic preţul nu înseamnă neaparat că va fi descurajat consumul. Spre exemplu, dacă preţul ar creşte cu un leu, nu-mi dau seama în ce măsură marii băutori de suc, persoanele care beau un litru pe zi, ar renunţa să mai facă asta. Dacă s-ar dubla preţul, ar fi altceva. Ideea este să se simtă la buzunar“, a spus profesorul Şerban.

Diabetul si obezitate prezinta o crestere alarmanta in Romania, a mai mentionat acesta.

Reprezentantii consumatorilor si asociaţiile pentru protecţia consumatorilor sunt si ele de aceeasi parte PRO lege/taxa:

„Susţinem această iniţiativă. Multe state europene au adoptat deja acest concept, iar rezultatele se văd. Este exact ca în cazul ţigărilor. Este normal să suprataxăm consumul acestor băuturi, ca să nu ajungem să plătim toţi prin sistemul de sănătate. Este un principiu european care ar trebui adoptat cât mai repede şi în România. În plus, ar trebui limitată şi publicitatea la astfel de produse, pentru că, din păcate, consumatorul român nu are încă educaţia de a putea alege în cunoştinţă de cauză“, declara Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN