Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

Felul in care arata unghiile noastre pot ascunde boli. Când microorganismele ne îmbolnăvesc unghiile, vindecarea nu va avea loc fara niciun tratament special si de durata, asa ca cel mai bine ar fi sa mergi cat mai rapid la dermatolog si sa afli ce se intampla. Ciuperca piciorului este contagioasă și ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Telemeaua de Sibiu are, din acest moment, protecţia naţională a sistemelor din zona calităţii, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, se arata intr-un comunicat in urma cu cateva zile, din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Denumirea înscrisa este protejată de orice alte practici folosite de producatori, care sa pacaleasca consumatorul ...
Read More
AVINCIS
În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul Albacher, care a fost fabricat in una dintre cele mai de calitate fabrici de bere din lume, la Sebeș-Lancrăm, conform unei rețete tradiționale care utilizeaza ingrediente 100% naturale. O bere cu adevarat nepasteurizata Albacher face ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

EFICIENȚA CHIPSURILOR ÎN VINURI ROȘII

CHIPS, CHIPS, URA!

Competiția pentru învechirea/și înnobilarea vinurilor va deveni o adevărată bătălie

În numerele anterioare, am prezentat acțiunea chipsurilor ASUPRA DISTILATELOR, pentru că, firește,după cum știați – de altfel – și DISTILATELE se pot învechi, în ritm accelerat, cu ajutorul chipsurilor. Îndeosevi au fost vizate vinarsurile, dar chipurile acționează și asupra rachiurilor și țuicilor.

În numărul de față, am decis să ne oprim asupra relevanței pe care o au influențele utilizării chipsurilor asupra VINURILOR ROȘII în mod special.

Am vrut și să precizăm, chiar din capul locului, că viitorul învechirii și înnobilării vinurilor, în general, trece prin chipsuri și procesul de chipsare, deoarece aceste chipsuri, într-o relativ scurtă perioadă de viață, au reușit să cucerească niște cote destul de importante în bătălia (pe care putem s-o considerăm tradițională de acum) cu învechirea la butoaie (care, totuși, deține – încă locul de regină).

La solicitarea UNICOM WOODS privind posibilitatea utilizării fragmentelor din lemn de stejar (chips) pentru maturarea vinurilor rosii, Laboratorul de Oenologie al U.S.A.M.V. Iasi a efectuat o serie de experimentari, în urmă cu ceva timp, a caror rezultate preliminare sunt prezentate – de noi – pe scurt in cele ce urmeaza.

Ele au fost date publicității mai înainte,dar am optat să le prezentăm opiniei publice deoarece ele nu sunt (îndeajuns) cunoscute.

În plus, o dată cu trecerea timpului, nu și-au pierdut nimic din relevanță, ba mai mult, par de o (neștirbită) actualitate.

INTERPRETAREA UNOR DATE ANALITICE

Datele analitice obtinute in urma folosirii chips-urilor Unicom cu granulatie mica de tip Natural (Nt), Lejer (Lj), Medium (Md), Medium plus (Md+), Forte (Ft), Forte plus (Ft+), in doze de 3 g/litru, au fost comparate cu vinul martor folosit in experimentari.


Fig. 1. Cresterea procentuala a continutului in compusi fenolici la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 2. Cresterea procentuala a intensitatii colorante la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 3. Modificarea procentuala a nuantei culorii la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).

Concluzii:

Punerea in contact a vinurilor rosii tinere cu fragmente din lemn de stejar (chips-uri) in doza de 3 g/l a condus la o serie de modificari fizico-chimice care au accelerat procesul de maturare comparativ cu vinul martor.

Dupa 30 zile de maturare a vinurilor pe chips-uri s-a constatat o crestere a continutului in compusi fenolici totali, precum si a intensitatii colorante.

Diminuarea valorilor pentru nuanta (tenta) culorii fata de martor, confirma procesul de maturare accelerata a vinurilor care au fost mentinute pe chips-uri.

Utilizarea fragmentelor din lemn de stejar (chips-uri) la maturarea vinurilor este autorizata de Oficiul International al Viei si Vinului încă din anul 2001 (deci de șaisprezece ani) si este conforma cu Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.

UNUL DINTRE PRINCIPALII CLIENȚI DE PE PIAȚA DE PROFIL

Unul dintre principalii clienți (cel puțin din România) ai butoaielor de stejar,,Vallach”- livrate de compania (binecunoscută, de acum) Unicom Holding este
– Alexandrion Group Romania.

El este, de altfel, și unul dintre liderii est – europeni de pe piața distilatelor.

Acesta a câștigat numeroase medalii de aur – și Trofeul Vinalies International, la una dintre editiile trecute ale concursului anual de degustare a vinurilor – organizat de Uniunea Oenologilor din Franta –  la Paris, cu sposorizarea OIV – Organizația Internațională a Vinurilor).

Unicom Holding produce butoaie din lemn de stejar romanesc la fabrica sa Unicom Wood Production din Rosiorii de Vede.

Calitatea brandy-ului ALEXANDRION porneste de la selectarea cu atentie a soiurilor devin,continua cu procesul de productie la cele mai inalte standarde tehnologice si se desavirseste prin maturarea/invechirea in butoaie din lemn de stejar.

De altfel, ALEXANDRION a anunțat, prin vocea autorizată a liderului său, domnul Nawaf, că a  perseverat în domeniu, lansând și primul whisky românesc/ cu statut de single malt, lucru care s-a petrecut – de altfel – la începutul acestei toamne.

NOTA BENE: O certificare a calității butoaielor Unicom Holding a fost întocmita și de Stațiunea Enologică a regiunii Castilla și Leon.

 

Echipa RABBIT MEDIA

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN