Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

Este clar deja că inteligența artificială va conduce industria marketingului în direcții considerate Science Fiction acum câțiva ani. Deși guru ca Elon Musk sau Stephen Hawking ne-au atenționat asupra pericolelor la care ne expunem prin adoptarea tot mai masivă a tehnologiei în viața noastră, omenirea a decis, practic, că e ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
agriculture for life, life for agriculture, artă, știință și viață, universităţii de știinţe agronomice și medicină veterinară din bucurești, usamvb
USAMV BUCURESTI Conferinţa Internaţională a Universităţii de Știinţe Agronomice și Medicină Veterinară din București "Agricultură pentru viaţă, viaţă pentru agricultură" O VIAȚĂ PENTRU AGRICULTURĂ A avut loc între 7 - 9 iunie 2018, Bucureşti, România O VIAȚĂ pentru Agricultură. Ce ziceți? Merită? Cu siguranță că merită. La o adică, e ...
Read More
AVINCIS
albacher,borsec,aquatique,bere,apa minerala,caldura,canicula,sete
ALBACHER, dar și BORSEC. Și AQUATIQUE! Am vrut să spun că BEREA și APA MINERALĂ sunt la mare preț, mai cu seamă acum, în luna august, când toată lumea tânjește după o gură de răcoare/ și o gură de prospețime ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

EFICIENȚA CHIPSURILOR ÎN VINURI ROȘII

CHIPS, CHIPS, URA!

Competiția pentru învechirea/și înnobilarea vinurilor va deveni o adevărată bătălie

În numerele anterioare, am prezentat acțiunea chipsurilor ASUPRA DISTILATELOR, pentru că, firește,după cum știați – de altfel – și DISTILATELE se pot învechi, în ritm accelerat, cu ajutorul chipsurilor. Îndeosevi au fost vizate vinarsurile, dar chipurile acționează și asupra rachiurilor și țuicilor.

În numărul de față, am decis să ne oprim asupra relevanței pe care o au influențele utilizării chipsurilor asupra VINURILOR ROȘII în mod special.

Am vrut și să precizăm, chiar din capul locului, că viitorul învechirii și înnobilării vinurilor, în general, trece prin chipsuri și procesul de chipsare, deoarece aceste chipsuri, într-o relativ scurtă perioadă de viață, au reușit să cucerească niște cote destul de importante în bătălia (pe care putem s-o considerăm tradițională de acum) cu învechirea la butoaie (care, totuși, deține – încă locul de regină).

La solicitarea UNICOM WOODS privind posibilitatea utilizării fragmentelor din lemn de stejar (chips) pentru maturarea vinurilor rosii, Laboratorul de Oenologie al U.S.A.M.V. Iasi a efectuat o serie de experimentari, în urmă cu ceva timp, a caror rezultate preliminare sunt prezentate – de noi – pe scurt in cele ce urmeaza.

Ele au fost date publicității mai înainte,dar am optat să le prezentăm opiniei publice deoarece ele nu sunt (îndeajuns) cunoscute.

În plus, o dată cu trecerea timpului, nu și-au pierdut nimic din relevanță, ba mai mult, par de o (neștirbită) actualitate.

INTERPRETAREA UNOR DATE ANALITICE

Datele analitice obtinute in urma folosirii chips-urilor Unicom cu granulatie mica de tip Natural (Nt), Lejer (Lj), Medium (Md), Medium plus (Md+), Forte (Ft), Forte plus (Ft+), in doze de 3 g/litru, au fost comparate cu vinul martor folosit in experimentari.


Fig. 1. Cresterea procentuala a continutului in compusi fenolici la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 2. Cresterea procentuala a intensitatii colorante la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).


Fig. 3. Modificarea procentuala a nuantei culorii la vinurile maturate timp de 30 zile in contact cu diferite tipuri de chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+), fata de vinul martor (Vm).

Concluzii:

Punerea in contact a vinurilor rosii tinere cu fragmente din lemn de stejar (chips-uri) in doza de 3 g/l a condus la o serie de modificari fizico-chimice care au accelerat procesul de maturare comparativ cu vinul martor.

Dupa 30 zile de maturare a vinurilor pe chips-uri s-a constatat o crestere a continutului in compusi fenolici totali, precum si a intensitatii colorante.

Diminuarea valorilor pentru nuanta (tenta) culorii fata de martor, confirma procesul de maturare accelerata a vinurilor care au fost mentinute pe chips-uri.

Utilizarea fragmentelor din lemn de stejar (chips-uri) la maturarea vinurilor este autorizata de Oficiul International al Viei si Vinului încă din anul 2001 (deci de șaisprezece ani) si este conforma cu Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.

UNUL DINTRE PRINCIPALII CLIENȚI DE PE PIAȚA DE PROFIL

Unul dintre principalii clienți (cel puțin din România) ai butoaielor de stejar,,Vallach”- livrate de compania (binecunoscută, de acum) Unicom Holding este
– Alexandrion Group Romania.

El este, de altfel, și unul dintre liderii est – europeni de pe piața distilatelor.

Acesta a câștigat numeroase medalii de aur – și Trofeul Vinalies International, la una dintre editiile trecute ale concursului anual de degustare a vinurilor – organizat de Uniunea Oenologilor din Franta –  la Paris, cu sposorizarea OIV – Organizația Internațională a Vinurilor).

Unicom Holding produce butoaie din lemn de stejar romanesc la fabrica sa Unicom Wood Production din Rosiorii de Vede.

Calitatea brandy-ului ALEXANDRION porneste de la selectarea cu atentie a soiurilor devin,continua cu procesul de productie la cele mai inalte standarde tehnologice si se desavirseste prin maturarea/invechirea in butoaie din lemn de stejar.

De altfel, ALEXANDRION a anunțat, prin vocea autorizată a liderului său, domnul Nawaf, că a  perseverat în domeniu, lansând și primul whisky românesc/ cu statut de single malt, lucru care s-a petrecut – de altfel – la începutul acestei toamne.

NOTA BENE: O certificare a calității butoaielor Unicom Holding a fost întocmita și de Stațiunea Enologică a regiunii Castilla și Leon.

 

Echipa RABBIT MEDIA

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN