Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
O mare companie franceza, Lactalis, a intrat intr-un scandal imens (din care abia ca se vor mai putea scoate), in care firma a fost acuzata ca eliberase pe piata locala lapte praf contaminat (in urma testelor) cu salmonella. Tot acestia sunt numarul 1 pe piata locala de lactate după ce ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Experimente privind calitatea: chipsurile sub lupă

Produsele UNICOM WOOD au trecut cu brio examenele de rigoare

Laboratorul de Oenologie al USAMV Iași (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară) a fost autorizat să facă cercetări asupra metodei de învechire a vinului folosind chipsurile de lemn – și chiar rugat, explicit, în acest sens, de către UNICOM WOOD, producătorul respectivelor chipsuri. Comportamentul chipsurilor a făcut obiectul mai multor studii întreprinse asupra lor, în scopul decodării formulei de performanță pe care chipsurile o realizează. Rezultatul acestor cercetări descurajează pe cei ce s-ar îndoi de asemenea performanțe.

În cercetări s-au implicat și le-au atestat (începând cu octombrie 2002) chimistul Sorin Coşofreţ și profesorul doctor Valeriu V. Cotea, care au format un colectiv de cercetare în acest scop. Astfel că girul acestor concluzii trase este dat de câteva dintre numele cele mai autorizate – și cu tradiție – persoane din lumea vinului românesc.

La solicitarea UNICOM WOOD privind posibilitatea utilizării fragmentelor din lemn de stejar (chips) pentru învechirea rapidă a distilatelor, Laboratorul de Oenologie al U.S.A.M.V. Iaşi a efectuat o serie de experimente a căror rezultate preliminare sunt prezentate, pe scurt, în cele ce urmează.

COMPARAȚIA CU DISTILATUL NEÎNVECHIT E ELOCVENTĂ: ÎNVECHIREA PRIN CHIPSURI CÂȘTIGĂ

Datele analitice obţinute în urma folosirii chips-urilor Unicom de tip Natural (Nt), Lejer (Lj), Medium (Md), Medium plus (Md+), Forte (Ft), Forte plus (Ft+), în doze de 4 grame (per)/litru, au fost comparate cu distilatul neînvechit (D) şi cu alte trei distilate învechite timp de 2 (B2), patru (B4) şi șapte ani (B7) în butoaie din lemn de stejar.

Figura 1. Modificarea conţinutului de compuşi fenolici (grame/litru) la distilatul învechit pe chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+) timp de 21 (douăzeci și una) de zile, comparativ cu distilatul neînvechit (D) şi cu distilate învechite în butoaie de stejar timp de doi (B2), patru (B4) şi șapte ani (B7).

Figura 2. Modificarea extractului sec (grame/litru) la distilatul învechit pe chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+) timp de 21 zile, comparativ cu distilatul neînvechit (D) şi cu distilate învechite în butoaie de stejar timp de 2 (B2), 4 (B4) şi 7 ani (B7).

Fig. 3. Modificarea componentei roşu(+a) – verde (-a), determinată prin metoda CIE-Lab   76, la distilatul învechit pe chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+) timp de 21 zile,  comparativ cu distilatul neînvechit (D) şi cu distilate învechite în butoaie de stejar timp de 2 (B2), 4 (B4) şi 7 ani (B7).

Fig. 4. Modificarea componentei galben(+b) – albastru (-b), determinată prin metoda CIE-Lab 76, la distilatul învechit pe chips-uri (Nt, Lj, Md, Ft, Ft+) timp de 21 zile, comparativ cu distilatul neînvechit (D) şi cu distilate învechite în butoaie de stejar timp de 2 (B2), 4 (B4) şi 7 ani (B7).

 Concluziile care s-au tras în urma experimentului

Punerea în contact a distilatelor tinere cu fragmente din lemn de stejar (chips-uri) în doză de 4 grame/litru a condus la o serie de modificări fizico-chimice şi senzoriale similare cu cele ale unor distilate învechite tradiţional timp de mai mulţi ani în butoaie din lemn de stejar.

Utilizarea fragmentelor din lemn de stejar pentru învechirea distilatelor este conformă cu Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole (nr. 244/2002).

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN