Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
O mare companie franceza, Lactalis, a intrat intr-un scandal imens (din care abia ca se vor mai putea scoate), in care firma a fost acuzata ca eliberase pe piata locala lapte praf contaminat (in urma testelor) cu salmonella. Tot acestia sunt numarul 1 pe piata locala de lactate după ce ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

LIFESTYLE și MÂNCARE: Cum recunoaștem sosurile și dressing-urile bune?

 

De câte ori nu ți s-a părut incomplet un fel de mâncare pentru că era prea uscat, prea  fad sau nu avea aromele potrivite? Sosurile sunt cele care scot reţetele din anonimat, chiar şi pe cele mai banale, sunt complementarele mâncărurilor şi, uneori, acompaniamentul, culoarea şi condimentarea de care acestea au nevoie pentru a se desăvârşi.

Sosurile, de la  Marie-Antoine Carème până în zilele noastre

lovacki_umak

Sosurile PODRAVKA

Primul care a clasificat sosurile, acest lucru întâmplându-se abia în sexolul XIX, este Marie-Antoine Carème. Francezul a împărțit sosurile în funcție de modalitatea de preparare a acestora în cele obținute la rece şi la cald sau, în funcție de gust, în dulci, picante şi acre. Tot el a împărțit sosurile în cele patru categorii de sosuri mamă: sos german (cu ou bătut şi zeamă de lămâie), Beşamel (din făină, unt şi lapte), spaniol (din fiertură de carne de vacă) şi velouté (din zeamă de peşte, vânat sau pui). Mai târziu, sosurile au fost reclasificate de Auguste Escoffier în sosuri Beşamel, spaniol, olandez, de roşii şi cel pe bază de maioneză sau mahonez.

Sosurile Gravy şi spaniol de la Podravka, urmaşele strămoşilor englezi şi francezi

În zilele noastre, sosurile sunt la fel de îndrăgite şi poate chiar mai uşor de preparat. Totodată, sunt elemente importante în bucătăria fine dining. Dovada o fac sosurile şi dressing-urile Podravka, special dezvoltate pentru sectorul HoReCa, ele transformându-se foarte uşor, prin amestec cu apă călduță şi fierbere, în acele ingrediente care dau plenitudine mâncărurilor. Astfel, peştele prăjit, carnea de pui, cârnații prăjiți, cotletele sunt completate de combinația perfectă de aromă şi consistența. Sosul Gravy Podravka, specific bucătăriei engleze, care constă de fapt în zeamă scursă din friptura și legume în timpul coacerii lor la cuptor, îngroșată și îmbogățită cu mirodenii, va schimba ecuația cărnii şi va da acel rezultat pe care orice gurmand îl aşteaptă în urma unui calcul elaborat de ingrediente. Sosul brun, din aceeași gamă Podravka va face şi el deliciul meselor cu carne roşie, de pui sau de peşte, după gustul fiecăruia. De fapt, strămoşul acestuia este sosul spaniol, care are la bază chiar fiertură din carne de vită sau pui.

În mod neașteptat, sosul „espagnole” nu are nimic de-a face cu bucătăria spaniolă. Povestea spune că soţia lui Ludovic al XIII-lea, Ana, a insistat ca sosul brun franţuzesc să fie îmbogăţit cu roşii spaniole, pentru pregătirile de nuntă. Acest sos a fost un mare succes culinar şi a fost numit, de atunci, “spaniol”. Sosul spaniol tradiţional are gust foarte pronunţat şi este rareori folosit direct în preparatele cu carne sau legume.

untitled26

Sosurile PODRAVKA

 Sosurile şi gastronomiile

Există sosuri care se folosesc pe întreg mapamondul cum sunt cel de roşii, muştarul, ketchup-ul, sosul vinegretă, cocktail sau Beşamel, dar surpriza vine abia atunci când bucătarii îşi pun pe tavă cunoştințele, imaginația şi fac tot felul de amestecuri care ajung în farfurii drept fundal, topping sau ca parte a unor mâncăruri ce întrec orice aşteptare. Măiestria constă tocmai în a şti cât şi ce să încorporezi într-un sos pentru ca acesta să dezbrace de modestie orice fel de mâncare.

Specifice bucătăriei româneşti sunt mujdeiul de usturoi asociat în special fripturii la grătar şi cartofilor prăjiți sau rântaşul cu care se pregătesc chiftelele cu sos şi ostropelul.

Englezii, pe lângă sosul brun care se serveşte alături de carne, legume şi budincă Yorkshire, îndrăgesc foarte mult sosul de mere şi mentă, potrivit  cărnii de miel şi porc, şi sosul Worcestershire. Elvețienii se dau în vânt după sosul Café de Paris alături de file-uri şi antricoate, mexicanii iubesc harissa şi guacamole, în timp ce spaniolii sunt specialişti în pregătirea de allioli (sos din ulei şi usturoi) pentru carne şi sos mahonez (maioneză).

Dacă vei călători în China vei degusta originalele sosuri dulci-acrișoare, de chilli şi de midii. Japonezii au şi ei o sumedenie de sosuri, dintre care cel mai cunoscut este yakisoba. Sosul de soia este printre preferatele coreenilor, acesta fiind deja un sos internațional cu o largă utilizare în bucătărie. Se potriveşte alături de sushi, în tochituri şi în amestecuri asiatice.

Indiferent de locul în care vei călători, e bine să experimentezi, iar sosurile vor fi un prilej bun din punct de vedere gastronomic.

Alte articole pe aceeasi tema:

http://www.drinkfood.ro/2016/10/31/turism-si-lifestyle-cum-ne-reincarcam-bateriile-ne-raspunde-turismhoreca-ro/

http://turismhoreca.ro/cele-mai-bune-oferte-de-revelion-2016-2017-vezi-oferte-tui-travel-center/

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN