Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

Poate ca pentru majoritatea cuvantul de "produs expirat" este foarte clar, insa, in realitate lucrurile pot fi mai complicate decat credem. Cateva dintre acestea au scrisa pe ele data producerii, altele termenul de valabilitate sau data expirării. De multe ori mi s-a intamplat sa aud de la consumatori ca sunt ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
PRIAevents, organizează și în aceast an cea mai importantă reuniune a toamnei - conferința PRIA Agriculture, însoțită de Gala PRIA – Romanian Farmers – la a 3-a ediție în România - în cadrul căreia va recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români ce au investit resurse, multă muncă și experiența lor de-a lungul timpului, ...
Read More
AVINCIS
albacher,borsec,aquatique,bere,apa minerala,caldura,canicula,sete
De la apă pornesc toate. De la apa cea mai pură. Pentru că tocmai de aia vor ieși bune berele, de la apa de izvor. Apa de munte este cea mai bună băutură sau ingredient principal. Orice ar zice unii, alții, tot apa rămâne băutura băuturilor ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta, destinatie pentru indragostiti
Malta, ca destinație turistică, poate fi citită în multe feluri. Unii pot vedea în ea o destinație pentru familiile cu mulți copii, alții o pot aprecia ca un loc pentru oamenii singuri. Ea se pretează perfect la toate acestea. Poate fi ca un tricou simplu, care se lasă purtat la ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

Tămâioasa Românească, emblema vinurilor de la Pietroasa

Fără doar şi poate emblema, dacă nu sufletul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (S.C.D.V.V) Pietroasa din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Tămâioasa Românească a fost medaliată de nenumărate ori în competiții naționale și internaționale.

Tamaioasa-Romaneasca-1

Istoricul Tămâioasei Românești

Soiul de viță de vie de Tămâioasă Românească are o istorie multimilenară, fiind cultivat pe teritoriul țării noastre de foarte multă vreme. De-a lungul timpului a contribuit la conceperea unor sortimente tradiţionale de vinuri în podgoriile Drăgăşani, Dealu Mare şi Cotnari.

Tămâioasa Românească se cultivă în România în 21 de centre viticole cuprinse în podgoriile: Cotnari, Dealu Mare, Ştefăneşti-Argeş, Drăgăşani, Dealurile Craiovei, Podgoria Severinului şi  Plaiurile Vrancei.

Tămâioasa Românească este un soi de vin alb, de origine nobilă mediteraneană, provenit din sudul însorit al Greciei Antice. Comercianții elini se delectau cu această licoare aromată, păstrând-o în amfore trainice, care mențineau claritatea, gustul și consistența nealterate. Negoțul cu vin era o practică frecventă a vremii, acesta putând fi comparat cu o monedă de schimb extrem de profitabilă. Amforele depozitate în calele corăbiilor ajungeau în diverse porturi de la Marea Mediterană și, odată cu ele, erau transportați și butacii proveniți din acest soi. Astfel, aceste nave au ancorat și la țărmul Mării Negre, iar populațiile autohtone au aclimatizat acest soi.

Caracteristicile Tămâioasei Românești

Unică în ţară, Tămâioasa intră în simbioză perfectă cu locurile acestea. Pierdută în negura timpurilor, ne apare ca soi cultivat în zonă cu vinuri inegalabile atât pentru consumatorul autohton, cât mai cu seama pentru oaspeţii sosiţi în zonă.

Aşadar, soi vechi românesc, după cum îi spune şi numele, este liderul incontestabil al vinurilor aromate atât tinere, cât mai cu seamă pentru vinurile învechite – de colecţie .

Supus condiţiilor binecuvantate ale Pietroaselor şi netezit de trecerea putregaiului nobil peste strugurii arămii, Tămâioasa parcă poartă în ea toată bogaţia ce o poate oferi această zonă viticolă de renume a României .

Începe ca un vin tânăr, floral de o complexitate rară cu nuanţe olfactive de iasomie, tei, flori de migdale, pepene galben, salcâm şi flori de câmpie. Gustul vine în completarea aromei, cu zaharuri bine aşezate pentru desăvarşirea imaginii vinului şi cu o aciditate echilibrată şi benefică pentru ansamblul vinului. Culoarea variază de la un galben verzui pană la galben auriu, chiar un chihlimbariu  în cazul vinurilor de colecţie. Postgustul este prelung, savuros aproape o înnobilare a simţurilor trăite.

Învechit cu grijă în vinotecă, Tămâioasa se transforma aproape miraculos într-un vin complet diferit. Dispărând notele de floral şi prospeţimea, capătă în urma maturării la sticlă, profilul clasic de vin vechi. Un “aur lichid“ onctuos, catifelat, echilibrat şi fin. Buchetul apărut ca urmare a trecerii timpului se deschide în mintea consumatorului ca un regal ce ne induce fagurele de miere, pepenele galben, prăjituri coapte, notele de “vin ars“ învechit la butoi de stejar.

Remarcabilă este şi durata de păstrare şi învechire în vinotecă. Poate atinge pentru vinurile din recoltele excepţionale câteva zeci de ani fără probleme înnobilandu-se parcă cu fiecare an ce trece din ce în ce mai mult .

Deci, o adevarată regină a vinurilor produse la Pietroasa, Tămâioasă românească excelează ca vin “de un pahar“. Doar pentru bucuria gustului, a savura un vin de Tămâioasă parcă nu necesită altă combinaţie gastronomică. Cu toate acestea, ca şi celelalte vinuri din această gamă, merge foarte bine asociată cu prăjituri de casă, fructe, precum şi cu preparate pe bază de ficat de pasăre.

Despre S.C.D.V.V. Pietroasa

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa funcţionează din 2005 în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu statutul de filială, având ca obiect de activitate: cercetarea ştiinţifică şi extensia rezultatelor cercetării; instruirea, în condiţii de producţie, a studenţilor; activităţi de producţie viti-vinicolă; acordarea de consultanţă de specialitate pentru persoane fizice şi juridice; organizarea de degustări tematice, excursii; valorificarea eficientă a rezultatelor obţinute.

S.C.D.V.V. Pietroasa se bucură de una dintre cele mai vechi crame și bogate vinoteci, având în prezent 70 000 vinuri de colecție, cu o valoare estimată la 1 000 000 euro.
Crama de la Pietroasa a funcţionat mult timp ca una din cele mai bine înzestrate din ţară, ce beneficia, încă din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia.
Colecţia de vinuri începută atunci numără în prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabilă. Vinoteca încă mai pastreaza pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut, vinuri din ani de excepţie, ieşite din mâna unui enolog de excepţie.

Tămâioasa Românească varianta sec

Tămâioasă Românească varianta sec, a fost elaborată pentru prima oară la S.C.D.V.V. Pietroasa în anul 2011 şi este rezultatul muncii şi cercetării unui colectiv de tehnicieni şi oenologi într-o perioadă îndelungată de timp.

Acesta se prezintă ca un vin plin, corpolent, sobru, dar la fel de bine cald, prietenos.

La jubileul prilejuit de împlinirea a 160 de ani de învăţământ superior agricol la U.S.A.M.V. din Bucureşti, a fost cel mai apreciat, numit chiar “vinul anului”. De aceeași deosebită apreciere s-a bucurat și la Concursul Internaţional de Vinuri, Bucureşti 2014, luând medalia de aur pentru vinul din recolta anului 2013.

Vinuri premiate ale S.C.D.V.V. Pietroasa în ultimii 3 ani

  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai – Colectie Pietroasa Veche – GRASA DE COTNARI 2003  – Medalia de Argint;
  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai –   Colectie Pietroasa Veche ( lot 1) – CABERNET SAUVIGNON 2013  – Medalia de Argint;
  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai –   Colectie Pietroasa Veche – CABERNET SAUVIGNON  2012  – Medalia de Argint;

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN