Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
jameson, sine metu, mândria Irlandei
JAMESON este mândria Irlandei. Îndreptățită. Atât prin faima produsului (mai ales în lumea eterică a distilatelor!), cât și prin calitate. SINE METU este un slogan extrem de potrivit în acest sens, deoarece explică o atitudine: FĂRĂ FRICĂ. Mai cu încredere, adică, prindeți și voi puțin curaj... :) ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am pregatit pentru tine o super oferta, extrem de rara de la FlyDubai pentru foarte multe vacante exotice. Mai exact sunt urmatoarele: ETIOPIA, Oman, Zanzibar, Dar Es Salaam, Maldive, Sri Lanka, Nepal si Emiratele Arabe Unite. Mai jos sunt toate promotiile si perioadele corespunzatoare ofertelor! ATENTIE TOTUSI, ca-ntotdeauna perioadele sunt ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

DOMENIILE OSTROV

LEGENDELE VINULUI

CANARAUA FETII

PREZENTAREA GENERALĂ A GAMEI DE VINURI

Legendele vinului sunt, înainte de toate, niște legende pur românești. Ca și vinurile de la OSTROV. Un producător care a urcat vizibil în ultimul timp. El s-a desprins din lenevoasa patină a timpului în care a trăit din anii de până în 1990-2000, când începe istoria sa recentă și mai tumultoasă.  Nu întotdeauna a fost orientat spre performanță la superlativ. Oana Belu a fost cea care i-a imprimat tendința spre elită, spre vinuri de top, spre performanță.
domeniile-ostrov2016-1
Și a investit pentru asta, cu gândul ăsta.

Pe aici, prin Sudul extrem/Meridionalul fierbinte, legendele se adună sub o pânză de teamă și mister. Se spune că, pe firul Ceairului, cândva, a curs Dunărea. Calci pe un drum ca pe spatele balaurului învins de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Canaraua Fetii, Rezervație naturală, este un canion cu peretii de calcar, întins pe 20 km, ce începe aproape de Baneasa, de  lângă balta Iortmac, și trece în Bulgaria, unde poartă numele de Suha Reka (Râul Secat). Stâncile, mușcate de vreme, ascund nișe, hornuri, grote, peșteri … Într-o zi, pândită de turci, o fata, sa-si apere neprihănirea, s-a aruncat din susul canaralei. Haiduci și oameni milostivi i-au căutat trupul, învelit în giulgiul alb, printre broaște țestoase, vipere cu corn, paianjeni și șacali… A mai trecut vremea, vor fi venit și martiri, vor fi venit și călugări, va fi fost, poate, săpată și o bisericuță. Cine știe?

Poveștii nu i s-a dat de cap nici până astăzi, nici de către arheologi și nici de către hoții de comori. Doar dintr-un pom rotat lucesc pe luna plină ochii fetei, privind spre mânăstirea lui Gherman al Dobrogei, zidită în zilele noastre sub poale de codru.
domeniile-ostrov2016-2Vinurile Canaraua Fetii sunt: Pinot Noir – Demisec, Pinot Gris – Sec, Feteasca Alba – Sec, Feteasca Regala – Demisec.

Am ales, pentru acest număr, să ne ocupăm de soiurile românești, pentru început, FETEASCĂ ALBĂ. Apoi, tot din Canaraua Fetii, va urma FETEASCĂ REGALĂ.

FETEASCA ALBă
SEC
AN 2009

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlată. Cules la maturitate deplină.

Un vin amabil cu arome fine, echilibrate, scaldate intr-un buchet generos cu un final special.
Și dacă am zis amabil, e chiar în cel mai pur sens al cuvântului, adică demn de iubit. Un vin pe care să-l iubești cu toată inima – și cu buzele. Pentru ce? Pentru calitățile sale, deosebite.
Pentru că este un soi de mare finețe. Și este un bun negociator între alte două vinuri albe, care să formeze cuajul alături de el. De ce? Pentru că mai are o altă calitate: este un vin-diplomat. De carieră. Adică unul care cunoaște toate regulile etichetei.
Spuneam că și buchetul de care dispune nu e de lepădat. Un buchet generos, pentru că la el, finețea merge mână în mână cu aroma. Un vin vaporos, ca și rochița rândunicii.
Un vin suav, ca o floare, ori numai doar ca petala unui fluture/aripa diafană, care se așează, pasager, la rândul său, pe o floare albă.
Căci culoarea, după cum îi spune și numele, ne trimite la ALB, o palidă colorare a vinului, la examenul vizual. Vin timid, adevărat aidoma unei palori feciorelnice. 

12% vol.
la 750ml

FETEASCĂ REGALĂ
DEMISEC
AN 2009

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlată. Cules la maturitate deplină.
Un vin robust, cu arome deosebite, persistente, cu un final delicat și prelung, așa cum și-ar dori orice finiș să fie.

Oare ce masă adevărată de nuntă se poate, într-adevăr, dispensa de acest vin făcut parcă anume pentru cursă lungă, de băut cu mesenii și sporovăit, și povestit până la ceasul prim din zori?

Între două Fetești amintite, aceasta din urmă, cea Regală, are potențial major de învechire. Și atunci rezultă o licoare care într-adevăr se respectă.
De aia, pesemne, îi și spune numele, de un vin al REGILOR, cu care se răsfață, olfactiv și gustativ, în primul rând, capetele încoronate.
FETEȘTI, amândouă: dar ce deosebire! Ca între două surori, ca și degetele de la mână, cum se zice: nu seamănă una cu alta, deși, poate, între ele domnește un aer de familie.
Nici după domiciliu nu seamănă: una își caută domiciliul/arealul de unde a pornit în Transilvania, cealaltă în Moldova. Dar aici, în Sud, ambele reușesc o variantă de minune, privilegiată, Sudul oferind multe, multe ore de soare.

12% vol.
e 750ml

Naiada – Crâmpoșie
NAIADA 

Crâmpoșie, dry, 11,5 %, I.G. „Terasele Dunării”
Crâmpoșie! Ce nume plin de savoare/și plin de culoare. Nume inspirat, deși, dacă ne uităm bine, la prima vedere, el poate părea nefericit de greoi; cu toate astea, el spune perfect despre ce este vorba în propoziție.
Un vin cu o denumire neaoșă, țărănească, populară, aparent fără nici un blazon aristocratic. Un soi pur românesc, cum ne-ar spune doctorul ION PUȘCĂ, în a sa lucrare remarcabilă, acum lansată în ediția a doua la salonul de vinuri VINVEST.
domeniile-ostrov2016-3Un vin mai mult decât sec.

Un vin care îți crâmpoțește gura (de aici îi vine și numele, direct de la verbul A CRÂMPOȚI), cu denumirea plebeie, pentru că de aici îi și vine numele: un vin care îți face gura pungă. Și, am adăuga noi, nici nu-ți face gaură în pungă, cel puțin în varianta NAIADĂ de la DOMENIILE OSTROV, ceea ce trebuie să recunoaștem, este o mare calitate.

Mențiunea I.G. ne duce cu gândul la abreviere, INDICAȚIE GEOGRAFICĂ – și să nu uităm că, în Italia, se află o groază de VINURI CU INDICAȚIE GEOGRAFICĂ – și ele sunt absolut remarcabile. Astfel, în cazul nostru, I.G.-ul chiar denunță proveniența, arealul și terroir-ul: TERASELE DUNĂRII.
CRÂMPOȘIA este, în același timp, un vin jucăuș, dar și auster. Un vin net, care nu îți lasă pic de zăhar pe limbă.
domeniile-ostrov2016-4Crâmpoșia, asemeni Frâncușei, cu care se și înfrățește măcar dintr-un punct de vedere (amândouă sunt vinuri hotărâte), poate evoca ruralitatea, o țărăncușă alergând la vale peste un del, ori poate peste o câmpie, într-o poiană plină cu flori 🙂 .

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN