Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
Samsung Galaxy S9 și S9+ vor fi lansate anul acesta la Mobile World Congress din Barcelona, în luna februarie și vor putea fi cumparate de la 16 martie, au declarat diferite surse oficiale. Pretul, totusi, nu este inca stabilit in mod clar, desi cel mai probabil Galaxy S9 va fi in jur ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Dermatoza Nodulara Contagioasa si riscul de extindere a bolii in România

Reprezentantii HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
1.       Situatia in Grecia, Turcia si Bulgaria este:
Grecia 2015: Animale Susceptibile: 6.033 / Animale omorate: 6.003
Grecia 2016: Animale Susceptibile: 7.658 / Animale omorate: 7.604
Turcia 2015: Animale Susceptibile: 182.725 / Animale omorate: 129
Bulgaria 2016: Animale Susceptibile: 589 / Animale omorate: 589
2.       Aparitia unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in ferme industriale din Romania, prevede conform legislatiei europene actuale introducerea masurii de stamping out (omorarea intregului efectiv).
Legislatia UE mentioneaza faptul ca exista posibilitatea acordarii unor despagubiri UE pentru fiecare animal omorat care se ridica la 800 euro per animal. O eventuala suma suplimentara ar trebui sa fie acordata de la Bugetul ANSVSA / MARD insa acesta suma nu exista. Aceasta despagubire se poate acorda in termen de 4 pana la 6 luni, insa dupa cum stim valoarea de piata a unui animal (junica gestanta) este de peste 1.800 euro. Animalele omorate sunt ingropate in ferma si nu transportate spre ecarisare in centrele furnizorilor de servicii de ecarisaj.
In aceste conditii, aparitia unui focar intr-o ferma industriala ar conduce la falimentul fermelor pentru ca:
2.1.              Se distruge un efectiv matur, in productie, plus tineretul si se acorda o despagubire de cca 40% din valoarea reala a animalelor.
2.2.              Se blocheaza contractele de furnizare a laptelui pentru o perioada de 10 – 16 luni, iar in conditiile actuale ale pietei acest lucru este dramatic.
2.3.              Pentru o perioada de 10 – 16 luni se va opri livrarea de lapte, ceea ce inseamna imposibilitatea totala de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite si salarii.
3.       Diagnosticarea unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in Romania, urmata de o procedura standard de autorizare a unui vaccin ar conduce la cresterea riscului de aparitie a unor noi focare.
4.       In imediata vecinatate a granite de sud a Romaniei, se afla o concentrare mare de ferme de vaci, cu sute de salariati. Toate aceste ferme, sunt supuse unor riscuri iminente avand in vedere imposibilitatea protejarii prin masuri nespecifice precum dezinsectia in zona Dunarii.
5.       Producatorul de vaccinuri, Intervet Romania, parte componenta a grupului farmaceutic Merck (singurul producator international de vaccin cu facilitati logistice in Emisfera Nordica – mai este un laborator de stat in Africa de Sud) si-a aratat disponibilitatea de a oferi spre vanzare fermierilor din Romania vaccinul pentru imunizare impotriva Dermatozei Nodulare Contagioase, conform documentelor anexate.
dairycow-calf_000
Cu toate ca exista un set de masuri nespecifice, asa cum mentionam anterior, riscurile iminente de imbolnavire la care sunt supuse animale din fermele crescatorilor romani de vaci i-a determinat pe cei de la HolsteinRo solicitamconstituirea de urgenta a unui stoc national de vaccin si oferirea posibilitatii de VACCINARE VOLUNTARA PREVENTIVA pentru toti fermierii interesati, care isi asuma din punct de vedere financiar achizitia de vaccin.
HolsteinRo a mentionat ca inteleg si sunt mahniti, ca exista un curent indreptat impotriva acestei solicitari, curent sprijinut de catre reprezentantii catorva dintre comerciantii de animale. Acestia vehiculeaza ideea inregistrarii unor reduceri a vanzarilor/exporturilor ca urmare a introducerii acestei masuri de vaccinare, masura vitala de protectie a efectivelor de vaci matca.
Domniile lor speculeaza o prevedere a legislatiei europene care prevede faptul ca mai intai trebuie sa apara un focar si abia ulterior se poate incepe vaccinarea.
Exista insa si traderi de animale, cu investitii foarte mari in judetele Prahova si Calarasi, care ne-au contactat insistand asupra pericolului reprezentat de boala si a necesitatii vaciinarii.
Bazandu-ne pe discernamantul autoritatilor sanitar veterinare din Romania speram ca acestea sa puna pe primul plan interesele producatorilor romani, a fermierilor care produc pentru piata romaneasca si familiile romanilor si nu vor fi vulnerabile la puterea de persuasiune a unor comercianti. HolsteinRo spera in egala masura ca autoritatile sanitar veterinare romane vor apara cu buna credinta interesele fermierilor romani.
Acestia asteapta cu maxim interes raportul sedintei de lucru a Comisiei – pe tema Dermatozei Nodulare Contagioase – la care participa astazi si maine, doamna dr. Ioana Alexandra Neghirla.
Orice intarziere cauzata de proceduri interne, specific oricarei institutii, se poate solda cu pierderi foarte importante pentru producatorii de lapte romani.

 

Despre vaccinul Lumpyvax:

 

–       Firma Intervet dispune un vaccin sub denumirea comerciala  Lumpyvax , pentru imunizarea profilactica a bovinelor impotriva Dermatozei Nodulare Contagioase (Lumpy Skin Disease), ce contine tulpina inalt virulenta SIS atenuata de virus izolat din Africa de Sud.

–       Dermatoza Nodulara Contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala declarabila care necesita aprobarea CE de vaccinare.

–       Vaccinul este produs in Africa de Sud, in ambalaje de 100 doze si 20 doze (vaccin plus diluant).

–       Vaccinul este utilizat deja in Grecia din Ianuarie 2016 cu Autorizatie Speciala de import si de utilizare in urma aprobarii Comisiei Europene de a vaccina.

–       O noua cantitate urmeaza a fi importata de Grecia in Mai 2016 dupa o licitatia internationala care a avut loc in Aprilie 2016 pentru 150,000 doze.

–       Bulgaria a primit recent aprobarea CE de vaccinare cu Lumpyvax (275,000 doze)  si urmeazasa primeasca din Intervet vaccinul solicitat in luna Mai si Iunie.

–       Macedonia a primit recent aprobarea CE de vaccinare cu Lumpyvax (250,000 doze) si urmeaza primeasca vaccinul solicitat in lunile  Mai si Iunie.

 

Vaccinul este produs in mod regulat si poate fi disponibil in decurs de pana la 8 saptamani de la comanda ferma, in urmatoarele conditii:

 

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN