Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
O mare companie franceza, Lactalis, a intrat intr-un scandal imens (din care abia ca se vor mai putea scoate), in care firma a fost acuzata ca eliberase pe piata locala lapte praf contaminat (in urma testelor) cu salmonella. Tot acestia sunt numarul 1 pe piata locala de lactate după ce ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Venituri de aproape 8.000 de euro la kilogram din cultivarea șofranului

In județul Gorj, o cooperativă va avea în curând încasări de aproape 8.000 de euro la kilogram din cultivarea șofranului

saffron-flowers

Planta șofran

In comuna gorjeana Bustuchin s-a infiintat prima cooperativa agricola, unde o parte din fondatori sunt si cetateni straini, originari din Madrid si Barcelona. Acestia s-au gandit sa cultive sofran.

Sofran reprezinta un condiment, avand originile undeva in tarile arabe si cultivat in doar cateva tari din lume (printre care si Spania, Italia, Franta). Cunoscut ca cel mai scump condiment din lume, fermierii din judetul Gorj s-au gandit sa planteze in prima faza sofran – condimentul le-ar putea aduce venituri enorme, daca il vor vinde in tarile din Uniunea Europeana. Tot din aceasta planta se realizeaza uleiuri aromatice sau alte produse alimentare.

Ion Ciocea, primarul localitatii, le va da celor 26 de membri ai Cooperativei Agricola” Valea Amaradiei-Catalunia” instructiunile pentru modul de cultivare al sofranului.

„Am infiintat juridic cooperativa, a dat Dumnezeu, acum astept spaniolul care este de 25 de ani presedintele unei cooperative in Catalunia sa vina sa plantam sofran, pentru ca asa se pune, in a doua jumatate a lunii august. Doreste sa vina dumnealui sa stea langa oameni pana plantam, sa vedem daca pamantul si clima se pliaza la asemenea planta. Sunt deja patru spanioli membri fondatori in aceasta cooperativa, Cooperativa Agricola Valea Amaradiei-Catalunia. Sunt 26 de membri fondatori din Bustuchin, Rosia de Amaradia, Hurezani, sunt 26 impreuna cu patru spanioli din Madrid, Barcelona”, a mentionat primarul Ion Ciocea.

Tot acesta mentioneaza ca sofranul s-ar putea vinde cu aproape 8.000 de euro kilogramul.

„Daca ar fi sa mearga, pana in noiembrie se culege si dupa aia sa vedem, daca va da roade pamantul si clima atunci vom fi fericiti, pentru ca este 8.000 de euro kilogramul, asa se vinde. Este o floare, sa nu credeti ca intra putin la un kilogram. Ceea ce stiu de la ei din Spania ca o familie acolo, daca planteaza 20-30 de ari de sofran, este suficient sa traiasca foarte bine. Cooperativa se bazeaza pe asigurarea desfacerii acestor produse, de mure, afine, zmeura, ce vom cultiva”, a mai precizat primarul localitatii Bustuchin.

De asemenea, primarul localitatii mentioneaza ca fermierii care sunt interesati sa se alature cooperativei sunt bineveniti.

„Nu iti trebuie pamant mult, toti cei care vor dori sa se asocieze o pot face, cooperativa are un sediu in Bustuchin. In octombrie vine ministrul agriculturii din Catalunia cu presedintele Federatiei Cooperativelor din Spania”, a mai spus primarul.

De origine mediteraneana, sofranul este o planta din care se extrage cel mai scump condiment din lume, din acesta fiind realizate uleiuri aromatice sau alte produse din domeniul alimentar.

saffron-extract

Condimentul extras din plantă – șofran

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN