Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

Daca va ingrasati considerabil, daca obositi foarte rapid, aveti exces de toxine în organism și/sau în alimentație ori în produsele cosmetice, inclusiv oamenii care locuiesc în regiuni poluate au astenia de primăvară. Exista insa un leac pentru toate acestea: ”pâinea albinelor”, păstura poarta deja titlu de superalimentul cu proprietăți miraculoase, ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
fondul de garantare a creditului rural fgcr-ifn-sa, fgcr-ifn-sa
Fondul de Garantare a Creditului Rural FGCR-IFN-SA s-a constituit în februarie 1994, potrivit Legii nr. 31/1990, ca o societate comercială pe acțiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunității Europene și Guvernul României, reprezentat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, concretizând programul Comisiei Europene de sprijinire a procesului de privatizare a agriculturii ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
malta forever, revelion, sărbători
Ofertantă oricând: Poate fi o soluție și pentru Revelion și Sărbători 2017-2018 Malta are calitatea de a fi frumoasă oricând. Frumusețea sa nu pălește. Fiind într-o zonă caldă, ea este pururi ferice și tânără. Sau, cel puțin, așa ne dă nouă impresia. De aceea, Malta este ofertantă și în decembrie, ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Cum se vrea sa se puna agricultura romaneasca in miscare

Reprezentanții ministerul Agriculturii împreună cu oficialii de la Finanțe pregătesc un program guvernamental prin care fermierii care se asociază pot primi garanţii de stat între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol.

 

Autoritățile au anunțat, în cadrul conferinței „Agricultură competitivă în 2016: Finanțare și tehnologii“, organizată de revista Capital, că programul ar putea intra în vigoare în două sau trei luni.

Statisticile arată faptul că interesul fermierilor pentru achiziția de utilaje agricole a fost în scădere , motiv pentru care importurile s-au redus semnificativ, în ultimii ani. Astfel, în 2015, România a importat cu 19% mai puține tractoare, comparativ cu 2014. „Puțini fermieri au primit fonduri europene pentru investiţii în domeniul maşinilor agricole, astfel încât în 2015 s-au importat tractoare în valoare de 96,5 de milioane de euro, față de 119 milioane de euro în anul precedent“, a arătat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Totodată, Dragu a susținut că pe baza acestor date s-a hotărât să implementeze un program guvernamental pentru a veni în sprijinul fermierilor. „Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi «Primul utilaj agricol», deci nu vorbim numai despre tractoare, pentru că dacă ne uităm pe profilul de producţie sunt anumite utilaje necesare pentru creşterea animalelor, de exemplu“, a spus ministrul. Aceasta a explicat că este în lucru un program cu garanţii de stat pentru agricultorii care se asociază. Acest proiect se adresează persoane fizice sau juridice care deţin exploataţii agricole şi care intenţionează să adere la o entitate asociativă. „În sectorul animal ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la maşini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanţii cuprinse între 40 şi 60% din preţul bunului achiziţionat“, a completat Dragu.

În cadrul conferinței Capital, ministrul Finanțelor a precizat că oficialii de la Ministerul Agriculturii analizează o plajă largă de utilaje şi nevoia pentru acestea acolo unde este mai mare. „Deocamdată, punem cap la cap aceste elemente. Nu pot spune acum o sumă maximă pentru fiecare utilaj. Într-un orizont de timp de două- trei săptămâni vom discuta şi cu băncile şi cred că, în două- trei luni, noul program ar putea fi disponibil. Prin acest proiect, se poate vorbi şi despre înlocuirea unui utilaj vechi, să spunem de 10 ani, cu unul nou. Nu vorbim neapărat numai despre achiziţionarea unui prim utilaj. Micile ferme trebuie susţinute, iar programul nu le exclude pe acestea“, a specificat Dragu. Banii vor proveni din bugetul național, de la Ministerul Finanțelor Publice, care se va ocupa de partea de finanțare și de detaliile derulării acestui program.

Eliminarea impozitării duble și a birocrației

La nivel de proiect programul propus sună bine, dar o mare problemă în implementarea lui va fi convingerea fermierilor să se asocieze. Aceștia sunt sceptici când vine vorba de a face parte dintr-o cooperativă deoarece nu au beneficii fiscale. În acest context, ministrul Finanțelor a spus că analizează eliminarea barierei fiscale în cazul asocierii fermierilor, la care în prezent se aplică o dublă impozitare.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii atunci când vine vorba de accesarea unor fonduri este birocrația. Cel mai elocvent exemplu este modul în care instituțiile statului gestionează procesul de acordare a fondurilor europene.
„Politica de cadre în instituţiile statului nu este foarte bună. Dacă ne uităm la Comisia Europeană, angajaţii de acolo fac cursuri de perfecţionare non-stop. La noi, nu se face asta. Din păcate, nu avem o politică foarte bună de instruire a cadrelor noastre. Întârzierile cu care ne confruntăm sunt cauzate şi de nivelul de pregătire a cadrelor noastre. Nu ştiu dacă 20% dintre cei care ar trebui 04022030-1632515984să citească noile Regulamente europene au făcut acest lucru“, a declarat, în cadrul conferinței Capital, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Chiar și Laurențiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susține că a întâmpinat multe dificultăți atunci când a lucrat cu două agenții subordonate Ministerului Agriculturii (n.r. – Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale -AFIR şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA), din cauza personalului nepregătit.
„O ducem greu pentru că în posturi-cheie sunt puşi oameni care nu pricep fenomenul. În fruntea ministerelor au venit oameni care nu ştiu meserie. Am avut lupte surde cu cei de la APIA să reducem birocraţia şi tot nu i-am convins. Cei de la APIA au idei puţine, dar fixe, şi nu îi poţi convinge că aşa e bine. Aşa s-a lămurit problema cu condiţiile artificiale din domeniu“, susține Baciu. Pe de altă parte, şeful LAPAR a menţionat că acele două agenţii care activează în domeniul agricol, trebuie să lucreze pe realitatea din teren, „nu pe ce visează fiecare“.

Cadastrarea terenurilor, necesară până în 2018

O altă problemă dezbătută în cadrul conferinței a fost obligativitatea României de a avea cadastru pentru toate terenurile agricole până în 2018. „România nu are cadastru, iar în 2018 țara noastră are obligaţia să depună cererea unică de plată pe date cadastrale. Din 2020, se discută de o plată unică pe fermă şi lucrul acesta va genera o serie de probleme pentru România“, a declarat Emil Dumitru, președintele Pro Agro. Pe acelaşi subiect, preşedintele LAPAR a subliniat că există posibilitatea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare.

„Punerile în posesie realizate cu ani în urmă au avut loc din birou sau cu ajutorul unor instrumente rudimentare. Astfel, au ajuns ca trei proprietari să se trezească pe acelaşi ţăruş, aceeaşi suprafaţă. S-ar putea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare. Mai toate retrocedările care s-au făcut au avut loc cu acte false şi s-au luat suprafeţe vaste de teren“, a spus Baciu. Totodată, Irimescu a precizat că a discutat cu președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară,iar acesta i-a spus că primăriile sunt cele care îngreunează procedurile deoarece ele se ocupă de licitațiile pentru cadastrare.

Articol preluat de pe: http://www.capital.ro/

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN