Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
ballantines, stay true, true music
BALLATINES, pe scurt și prietenește (amical, de la egal la egal, cum vine vorba aia), este, de fapt, TRUE MUSIC. De ce? Pentru că asta e muzica adevărată, adică se asociază cu ARMONIA lumii, a universului. Și, în al doilea rând, pentru că, așa, ca promovare, se asociază cu muzica ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am pregatit pentru tine o super oferta, extrem de rara de la FlyDubai pentru foarte multe vacante exotice. Mai exact sunt urmatoarele: ETIOPIA, Oman, Zanzibar, Dar Es Salaam, Maldive, Sri Lanka, Nepal si Emiratele Arabe Unite. Mai jos sunt toate promotiile si perioadele corespunzatoare ofertelor! ATENTIE TOTUSI, ca-ntotdeauna perioadele sunt ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Beneficiile consumului moderat de bere

Consumul moderat de bere poate ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauză

 

 Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție lansează o nouă cercetare care evidențiază efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra organismului, de această dată fiind vizate simptomele asociate perioadei post – menopauză. Astfel, studiul demonstrează că un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de căldură specifice post-menopauzei, îmbunătățind totodată și alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stări.

Studiul a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Este cel de-al treilea an consecutiv în care avem bucuria să putem anunța finalizarea unei cercetări derulate în România având ca temă studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Rezultatele făcute publice azi nu reprezintă o premieră doar pentru țara noastră, ci se adaugă cu succes studiilor realizate în domeniu la nivel internațional.“, a declarat Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Coordonatele studiului

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 12 săptămâni și a presupus participarea a 50 de femei, cu vârste între 45 și 60 de ani, care au consumat bere după cum urmează:

  • Grupul 1: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalentă unei doze de bere cu alcool, a cărei concentraţie alcoolică în relaţie cu cantitatea consumată s-a înscris în limita consumului moderat, nedepășind 20 g alcool pur/ zi, timp de 12 săptămâni;
  • Grupul 2: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalentă unei doze de bere fără alcool/ zi, timp de 12 săptămâni;
  • Grupul 3: 10 participante care au format grupul martor și care nu au consumat niciun fel de bere, timp de 12 săptămâni.

Interpretarea rezultatelor s‐a realizat prin compararea scorurilor obținute în urma evaluării simptomatologiei prin completarea unui chestionar recunoscut internațional ca instrument de investigare a calității vieții femeilor aflate la menopauză – MENQOL (The Menopause specific Quality of Life).

Mai mult, odată cu evaluarea eficacității berii în ameliorarea simptomelor post-menopauzei a fost urmărită și variația indicelui de masă corporală.

Calitățile hameiului, unul dintre ingredientele naturale de bază ale berii, au constituit premisele studiului. Conform unui raport de evaluare a datelor științifice pentru hamei (planta Humulus Lupulus), acesta conține peste 1.000 de compuși printre care și  8‐prenylnaringenin,  numit și hopeină,  un  fitoestrogen natural cu o foarte puternică afinitate pentru receptorii α estrogenici.

„Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de  peste 1 an,  iar  până  la  jumătate  le  au  timp  de  peste  5  ani.  Cauza lor este necunoscută însă pot fi asociate cu fluctuațiile concentrațiilor hormonale. Alte simptome întâlnite în apropierea menopauzei sunt variațiile stării de dispoziție, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburările de concentrare, durerile de cap și oboseala. Aceste simptome pot avea legatură cu scăderea concentrației estrogenului, însă relația exactă între nivelul estrogenului și manifestări nu este pe deplin înțeleasă.

Un regim de viață sănătos, activitatea fizică regulată și consumul de alimente bogate în vitaminele B sau E, precum și în estrogeni vegetali (fitoestrogeni), pot ameliora această simptomatologie specifică. Berea este un astfel de aliment care datorită hameiului are un grup foarte important de fitoestrogeni de natură vegetală. Studiul pe care l-am derulat arată că un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compoziţiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune părți din simptomele asociate perioadei post-menopauză.”, spune Nicoleta Răducanu, autoarea studiului.

Corina Zugravu, Ela Craciun, Nicoleta Raducanu

Consumul moderat de bere și bufeurile de căldură

Consumului moderat de bere poate diminua bufeurile de caldură asociate stării post-menopauză, rezultatele studiului arătând o ameliorare semnificativă statistic a acestui simptom, după un consum moderat de bere zilnic timp de 12 săptămâni.

Consumul moderat de bere și alte simptome post-menopauză

Rezultatele studiului au arătat totodată o îmbunătățire semnificativă statistic precum și ameliorare pentru cele mai relevante simptome în perioada post-menopauză, respectiv:

  • 100% pentru simptome vasomotoare – bufeuri, transpirații nocturne și transpirații
  • peste 65% pentru simptomele fizice – cele mai relevante fiind:
    • dureri musculare
    • senzația de oboseală
    • dificultăți la somn
    • scăderea forței musculare
    • scăderea rezistenței fizice
    • lipsa energiei
    • pielea uscată
    • rezistența organismului
    • durerile de picioare/ crampe
  • dar și pentru simptomele psihosociale
    • senzația de anxietate și nervozitate
    • realizarea diferitelor acțiuni zilnice.

O serie de simptome par însă a nu fi influențate de consumul de bere, cum sunt: scăderea capacității de memorare, stările depresive sau melancolice, lipsa de toleranță față de alte persoane, creșterea în greutate, creșterea pilozității sau schimbare în aspectul și textura pielii.

Consumul moderat de bere si IMC (Indicele de masă corporală)

Rezultatele studiului au reconfirmat concluzii anterioare ale altor studii, arătând că un consum moderat de bere zilnic nu influențează indicele de masă corporală. Valoarea IMC nu s‐a modificat semnificativ statistic la evaluarea finală comparativ cu evaluarea inițială, atât pe întreg lotul de 50 de participante, cât și separat, pe cele trei grupuri.

Este important de menţionat că efectele benefice se pot face simțite doar în cazul adulților sănătoși care consumă bere moderat și responsabil.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, careia îi revine si calitatea de Presedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicina sportiva si consultant în probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor în stiinte ingineresti.

Infiintat în luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor în domeniu în randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul va finanta anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varstaToate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.

 Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre  Bere, Sanatate si Nutritie

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN