Alira.ro | Datini de vin Iubesc Vinul Romanesc
ballantines, stay true, true music
BALLATINES, pe scurt și prietenește (amical, de la egal la egal, cum vine vorba aia), este, de fapt, TRUE MUSIC. De ce? Pentru că asta e muzica adevărată, adică se asociază cu ARMONIA lumii, a universului. Și, în al doilea rând, pentru că, așa, ca promovare, se asociază cu muzica ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
Datorita scumpirii anumitor produse, ca oua, carne si produse lactate, Consiliul Concurenței a fost sesizat de MADR. De asemenea, semnificativ este si faptul ca analizele Ministerului Agriculturii nu au dus la concluzia unor cresteri importante de prețuri, instituția neavand nicio modalitate la indemana (sau imputernicire de lege) care sa-i permita ...
Read More
AVINCIS
Tuborg anunță lansarea ediției limitate Tuborg Christmas Brew, berea specială de Crăciun care dă tonul sărbătorilor de iarnă ale românilor încă din anul 2000. Devenită un simbol al Crăciunului, Tuborg Christmas Brew este singura bere specială de sărbători din România și va fi disponibilă pe piață și în 2017, timp ...
Read More
MALTA TRAVEL
Am pregatit pentru tine o super oferta, extrem de rara de la FlyDubai pentru foarte multe vacante exotice. Mai exact sunt urmatoarele: ETIOPIA, Oman, Zanzibar, Dar Es Salaam, Maldive, Sri Lanka, Nepal si Emiratele Arabe Unite. Mai jos sunt toate promotiile si perioadele corespunzatoare ofertelor! ATENTIE TOTUSI, ca-ntotdeauna perioadele sunt ...
Read More
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

TURISM VITIVINICOL

La Buziaș, într-un colț de țară:

Muscat de Dealu Dorului
Turismul oenologic are la bază vinuri bune

Dealul Dorului produce un Muscat Ottonel de o calitate remarcabilă.

Muscatul, de altfel,  este o experiență străveche. Și una care durează. Pentru simplul motiv că are reale calități. Iar ele sunt vizibile la prima întâlnire (de taină!) cu el. Adică la prima degustare.

Cine este mefient la prima încercare, devine decis la a doua. Cine este, dimpotrivă, încântat la primul contact, se transformă apoi într-un suporter chiar înfocat.

Cine este, de la bun început, un suporter înfocat, poate să ajungă – cu siguranță – dependent de vraja Muscatului. Adică addicted to Muscat. Nu degeaba se află pe lume și o competiție numită Muscat de Monde.

dealul dorului

Muscat Ottonel este un soi de struguri de vin alb, membru al familiei Muscat de Vitis vinifera. Soiul este originar, se presupune, din Franța.

Muscat este un vin cu personalitate. Astfel, putem spune că se remarcă dintru început, datorită nasului și gustului de care dă dovadă.

ALEGEREA LUI JEAN-PIERRE VIBERT DIN ANGERS
Dar a fost cunoscut, în egală măsură, și de romani – și aici ne referim doar la cuvântul MUSCAT sau, mai degrabă, MOSCATTO, care ne arată cât de dulci puteau fi vinurile pe vreme de antichitate: în acea secvență temporală, vinul și-a căpătat porecla, căci pe el/pe cupele de vin umplute cu o asemenea licoare, se punea musca, deoarece era atrasă de dulceața băuturii.

Totuși, ca să respectăm adevărul oenologic și istoric, trebuie să spunem că, în perioada modern și contemporană,  un anume domn Jean-Pierre Vibert din Angers este cel care a selectat soiul în 1839 de la un răsad găsit.

UN VIN FRUMOS, CU O APARTE SLĂBICIUNE PENTRU SEXUL FRUMOS
Muscatul este un soi parfumat. Are renumele de a fi slăbiciune a femeilor, dar nu numai. Este considerat un soi (mai degrabă) cu renume de dulce, deși minunate străfulgerări ies din el și atunci când este vinificat în sec.

Ca orice soi aromatic, are prima șansă de a da tonul, atunci când se cupajează cu alte soiuri nearomatice sau semiaromatizate.

Amelioratorul Jean Moreau-Robert, în 1852, realizează acest soi, prin  hibridarea soiurilor Muscat de Saumur x Chasselas Dore, vinurile de Chaselas cunoscând, ulterior, o adevărată carieră în țara Cantoanelor – Elveția. 

UN EXEMPLU CU ADEVĂRAT NOTABIL PENTRU VINURILE DE TIP DESERT
Dacă stăm și ne gândim bine, este EXEMPLUL cel mai notabil pentru utilizarea sa în vinuri de desert din Austria, România, Croația și Serbia, și vinurile uscate din Alsacia și Ungaria.

În Alsacia, denumirea soiului Muscat d’Alsace este permisă pentru soiurile Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits cereale.

Soiul este acum cunoscut ca având o largă răspândit pe scară largă în Bulgaria, România, Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Ucraina, Africa de Sud și Canada, precum și în Germania (Klingenberg / Franken).

SE CARACTERIZEAZĂ PRINTR-O REMARCABILĂ FINEȚE ȘI ARE SILUETA UNUI VIN ELEGANT & DELICAT
Muscatul de la Dealu Dorului este un vin cu o deosebită finețe.

Un vin elegant, delicat, care a fost vinificat în două variante: sec și demisec.

În paleta mai amplă a vinurilor fabricate de crama lui Doru Husarciuc, MUSCAT OTTONEL – pe care, acum, îl prezentăm în premieră – reușește să echilibreze portofoliul vinurilor albe, știut fiind că în DEALU DORULUI, dominante au fost vinurile roșii (cele albe erau, în definitiv, recesiva) – și ele au făcut faima locului.

DEȘI, ÎNCĂ,  UN VIN-EXPERIMENT, ȘI-A DOVEDIT DE LA STAND VALOAREA DE PIAȚĂ
În mod simptomatic și necesar, ne amintim că Doru Husarciuc ni l-a prezentat la început, în deschiderea degustării, așa cum era și normal, dar, atenție, ca pe o SURPRIZĂ.

Era într-un fel firesc, deoarece și proprietarul era ușor nesigur pe el, pentru că era un vin în care debuta, un vin aflat la începuturile sale.

Cu alte cuvinte, pentru crama sa, era un vin de tip EXPERIMENTAL.

Era, deci, un vin care era aproximat, pe care se tatona.

Ceea ce dădea și emoții pe măsură. Această bâjbâială s-a tranformat, de fapt, într-un SUCCES, până la urma urmelor.

ORICE VIN CARE SE RESPECTĂ DEVINE MONEDĂ DE SCHIMB
Cu alte cuvinte, când a văzut că rodul mâinilor sale place, Doru s-a luminat și s-a relaxat. A răsuflat ușurat – și s-a arătat încântat (pe bună dreptate) de aprecierile, mai ales că vânzările de la salon/târg s-au arătat pe potrivă.
A doua zi, la stand, stocul de sticle s-a subțiat.
Husarciucul nostru a rămas fără reserve – și a dat cam din colt în colt – când i-am solicitat o sticlă.

A găsit, în sfârșit una – da, merită spus, vinurile respective s-au și subtilizat încă de la masa de jurizare, semn clar că vinul era marfă și a devenit monedă de schimb, ca orice vin care se respect.

La degustare de la cramă, în contextual excursiei de documentare Vinvest, Muscat a fost în prima serie care a deschis balul.

A fost întâmpinat cu un rezervat entuziasm, despre el pronunțându-se atât professor universitar doctor Arina Oana Antoce, cât și profesor  universitar doctor Ioan Nămoloșanu (ambii de la Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).

Citat 1:
…Este un soi parfumat. Are renumele de a fi slăbiciune a femeilor, dar nu numai. Este considerat un soi dulce, deși minunate străfulgerări ies din el și atunci când este vinificat în sec.
Ca orice soi aromatic, are prima șansă de a da tonul, atunci când se cupajează cu alte soiuri nearomatice sau semiaromatizate.
Amelioratorul Jean Moreau-Robert, în 1852, realizează acest soi, prin  hibridarea soiurilor Muscat de Saumur x Chasselas Dor…

Citat 2:
…EXEMPLUL cel mai notabil pentru utilizarea sa în vinuri de desert din Austria, România, Croația și Serbia, și vinurile uscate din Alsacia și Ungaria.
În Alsacia, denumirea soiului Muscat d’Alsace este permisă pentru soiurile Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits cereale.
Soiul este acum cunoscut ca având o largă răspândit pe scară largă în Bulgaria, România, Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Ucraina, Africa de Sud și Canada, precum și în Germania (Klingenberg / Franken)…

Citat 3:
…Muscatul de la Dealu Dorului este un vin cu o deosebită finețe.
Un vin elegant, delicat, care a fost vinificat în două variante: sec și demisec.
În paleta mai amplă a vinurilor fabricate de crama lui Doru Husarciuc, MUSCAT OTTONEL – pe care, acum, îl prezentăm în premieră – reușește să echilibreze portofoliul vinurilor albe, știut fiind că în DEALU DORULUI, dominante au fost vinurile roșii (cele albe erau, în definitive, recesiva)…

Echipa RABBIT MEDIA & VINURI DE TOP

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN